Skolyoz Tanı ve Tedavisi
Erken Tanı Konulan Skolyozda Doğru Korse Tedavisi Başarılı Sonuçlar Verir Omurganın en sık rastlanılan çocukluk çağı deformitesi olan skolyoz sıklıkla 9-14 yaş arasında ortaya çıkar. Daha küçük çocuklarda hatta bebeklerde de skolyoz görülür. Skolyoz, erkek çocuklarda da görülür fakat kızlarda daha ilerleyicidir. Halen skolyozun nedeni tam olarak bilinmemekte ve görüldüğü yaş nedeniyle de Adölosan İdiyopatik Skolyoz olarak isimlendirilmektedir.
Skolyoz vücut kozmetik görünümünü olumsuz etkiler ve çocuklarda psikolojik sorunlara neden olur. İlerlemiş ve yüksek açılı skolyozda ağrı, solunum sıkıntısı ve egzersiz kapasitesinde zorlanma oluşabilir.
Skolyozda tanı çocuğun uzman hekim tarafından muayenesi ile genellikle kolaylıkla teşhis edilir. Fakat skolyozun yeri ve açısını tespit etmek için omurga filmlerine başvurulur. Nadiren skolyoza başka hastalıklar da neden olabileceğinden MR ve tomografi gibi bazen ileri tetkik yöntemlerine de başvurulur. Skolyozun kontrolü sırasında sıklıkla radyolojik incelemeler devam ettirilir .Fakat son yıllarda yapılan araştırmalarda büyüyen çocukta kurşun korunma olmayan, radyasyon dozu yüksek ışınların bazı organlarda istenmeyen sağlık sorunlarına ve hatta ilerleyen yaşta kansere zemin hazırlayabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle X ışını içermeyen, eğriliği takip imkanı veren vücut topografik analiz sistemleri birçok ülkede altın standart olarak görülmektedir.
Skolyoz, omurganın bir veya iki bölgesini etkileyebilir ve yerine göre dorsal(sırt), lomber(bel) dorsolomber(sırtbel birleşimi) yerleşimlidir. Eğrilik derecesi Cobb açısı olarak ölçülür. Bir bölgedeki açı 45° ve üzerinde ise tedavi cerrahidir.
Skolyoz, sıklıkla çocukların ergenlik döneminde, kız çocuklarında ilk adet başlamasına yakın ciddi artma eğilimindedir. Bu nedenle aileler çocuklarının omurgalarını kontrol etmelidir. Çocuğun sırtına arkadan bakıldığında omuzlardan birinde yükseklik, kalçanın bir tarafa kayması bel kol arasındaki mesafede farklılık varsa skolyozdan şüphe edilir. Çocuk öne eğildiğinde sırt veya belde bir çıkıntı (hump) görülürse skolyoz kesindir. Çocuklar, sık aralıklarla gelişme döneminde takip edilmeli ve şüphe durumunda hemen hekime başvurulmalıdır.
Skolyoz erken tanındığında, korse ve egzersiz tedavileri ile kontrol altına alınır ve açının ilerlemesi engellenir, çocuğun vücut kozmetiği düzelir. Başarılı tedavi için altın kural; erken tanı, esnek vücut yapısı, eğriliğe uygun doğru ve etkili korse yapılması ve korsenin hekimin belirlediği süre kullanılmasıdır. Skolyoz üç boyutlu egzersizleri olarak bilinen Schroth egzersizlerinin düzenli yapılması ise başarıyı arttırır.
Skolyoz tedavisinde başarı uzman kadro ve uzman ekip çalışması ile gerçekleşir.
Skolyozun cerrahi dışı tedavisinde hekim, fizyoterapist ve ortez teknisyenleri birlikte ekip çalışması ile başarılı sonuçlar oluşturur. Dünyanın birçok yerinde spesifik skolyoz tanı ve tedavi merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde skolyoz bireysel egzersizleri, Skolyoz okulu grup egzersizleri uzman ve sertifikalı fizyoterapistlerce yapılmaktadır.
Ayrıca skolyozda korse tedavisi başarılı sonuçlar verir. Bu korselerin uluslararası kabul görmüş kriterler ve tekniklerle üretilmesi gerekmektedir. Amerika ve Almanya'da yaygınlaşan bilgisayar kontrollü korse dizaynlarını ölçüye dayalı üretilmekte ve lisanslı ortez protez atölyesinde hastaya uygulama yapılmaktadır.
Çocuğunuzda skolyozdan şüpheleniyorsanız veya çocuğunuza hekim tarafından skolyoz tanısı konularak korse kullanması önerildiyse mutlaka merkezimizle irtibata geçin. Skolyoz korseleri ve skolyoz egzersizleri konusunda sizleri bilgilendirelim.